top of page
  • Obrázek autoraAdam Dostál

Šakvice - Lednice

Aktualizováno: 21. 1. 2020

Vlakem do Šakvic a pak pěšky do Lednice. Solidní procházka - z počátku celkem nuda, je potřeba ujít asi 2km po silnici do Šakvic, ale pak se už jde zajímavými místy. Nejdřív kus kolem Novomlýnských nádrží s krásným výhledem na Pálavu a surfaře. Cestou je pár rybářských hospod, ale v žádné jsme nestavěli. Za hrází je pomník utopeným dětem z Rakvic z roku 1936, pak cesta pokračuje po valech kolem Dyje; Dá se jít i blíž k řece.


Za křížením červené se žlutou značkou (Bulhary-hráz) je potřeba odbočit na Bulhary a přejít most. Podle map se zdá, že jde přejít i přes most u vodní elektrárny, ale mám pocit, že tam je plot - nespoléhal bych na to.


U MVE je ale především rybí přechod, zajímavé místo. Hned za rybím přechodem se cesta stáčí do lužních lesů. Místy na vás vykoukne slepé rameno Dyje nebo zarostlá jezera. Zajímavá může být zastávka v Nejdku na vodní mlýn, my jsme ho kvůli počasí vynechali.


V Lednici je spousta hospod, mám vyzkoušenou restauraci U Tlustých (dobrá) a pizzerii Na knihovně, přímo naproti autobusovému nádraží. Neurazí.


Z Lednice je možné jet do Podivína a pak navazujícím vlakem do Brna nebo dojet/dojít do Podivína pěšky. Kus je po silnici, za mostem přes regulovanou Dyji je možné sejít k řece a vyhnout se autům.


A kdo má půlhodinku navíc, může se v Podivíně zastavit u rybníku Šutráky. Stačí hrábnout

do bláta ve vodě a chvíli hledat - s trochou štěstí najdete prehistorické mušle a korály.



18km Šakvice - Lednice. Pořád úplně rovně. Dá se snadno i na kole nebo se sportovním kočárem (většina cesty je po asfaltu nebo polňačkách, jen mezi přehradní hrází a elektrárnou je pěšina).

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Karanténa: nevýlety

Dobrovolně jsme se uzavřeli před světem. Musíme to přežít. Snažíme se z toho doma nezbláznit a docela dobře nám s dcerou funguje vaření a pečení. Zabavíme se u toho oba a výsledek se dá (většinou) sní

Říkonín - Dolní Loučky - Předklášteří - Tišnov

Velmi pěkná procházka. Z Brna jezdí do Říkonína dost vlaků, zpět z Tišnova je to ještě lepší. Z Říkonína se dejte po zelené směrem na Mírovou. Cestou se otevírá pár pěkných výhledů do údolí. Z Mírové

Štěpánovice - Borač - Doubravník

Jednoduchá procházka ze Štěpánovic (opět snadno dostupné vlakem z Brna) podél řeky Svratky. Z nádraží jděte po červené do Borače a pak dále směrem na Doubravník. V Borači není hospoda, takže placatku

bottom of page